PRODUK SOYA APAKAH YANG TERBAIK DIPASARAN?
Kalau tanya kakak haruslah kakak cakap produk soya Shaklee a.k.a Soy Protein Isolate Powder (ESP) lah yang terbaik
… Apa kelebihan ESP?
… Kenapa ESP betul-betul hebat?
… Siapa yang boleh guna ESP?
Jom kita kita sama-sama tengok apa yang hebatnya produk soya dari Shaklee ni.
ESP Shaklee bukan sekadar soya, tetapi produk soya yang TERBAIK!!
ESP bukan produk yang dibancuh di belakang rumah. Tetapi ia
dimajukan oleh para saintis Shaklee ; saintis tau, bukan Doktor PhD yang main
beli tu.
Malah kajian-kajian ini bukan setakat dijalankan oleh
saintis Shaklee sahaja, tetapi juga oleh saintis diluar Shaklee (pihak ke-3).
Dalam banyak-banyak syarikat nutrisi Shaklee je yang berani mintak pihak ke-3
buat kajian ke atas unsur yang Shaklee gunakan dalam produk-produknya?
Syarikat nutrisi lain?? Tak mau buat mungkin sebab takut
kantoi secara klinikal.
Badan kita perlukan protin untuk pembinaan sel yang sihat.
Pembinaan sel yang tidak sihat boleh mengakibatkan macam-macam kanser kepada
tubuh badan.
Unsur protin terdiri daripada 21 jenis asid amino;
* 12 daripadanya dinamakan non-essential amino acid dan ia dihasilkan oleh badan kita
* 9 lagi dinamakan essential amino acid dan HANYA boleh didapati daripada makanan yang kita makan (badan kita tidak boleh menghasilkan protin-protin ini)
* 12 daripadanya dinamakan non-essential amino acid dan ia dihasilkan oleh badan kita
* 9 lagi dinamakan essential amino acid dan HANYA boleh didapati daripada makanan yang kita makan (badan kita tidak boleh menghasilkan protin-protin ini)
|
Dalam pasaran dunia, tiada satu produk pun yang mampu membekalkan kesemua 9 essential amino acid ini ; KECUALI ESP. Sampai sekarang pun , ESP adalah satu-satunya produk yang mengandungi SEMUA essential amino acid ini.
Kenapa hampas?
Sebab makanan yang kaya protin sekalipun akan hilang
kandungan protin apabila dimasak. Ini kerana protin akan musnah dalam suhu yang
tinggi, lebih-lebih lagi pada suhu makanan dimasak.
Dan kalau masih ada lagi pun sisa baki protin dalam masakan,
strukturnya dah berubah kepada gumpalan-gumpalan yang siker dihadam dan diserap
oleh badan. Sebab itu walaupun kita dah
banyak makan ikan, ayam, daging pun masih terdedah kepada risiko kekutangan
protin dalam badan.
Tapi protin dalam ESP tidak musnah, kerana ia diproses pada
suhu yang rendah supaya kandungan protin di dalamnya kekal berkualiti dan kekal
berkesan pada tubuh.
Zaman sekarang banyak tanaman yang dah diubahsuai secara
ginetik. Contoh paling mudah, kita kasuk bunga biar Nampak lagi cantik atau
buah supaya lagi sedap.
Antara produk popular yang telah diubahsuai secara ginetik
(GMO) ialah buah Jambu Batu, Tembikai dan Anggur yang tiada biji.
Begitu juga soya. Produk–produk lain dipasaran banyak yang
telah diubahsuai secara genetik. Genitik mereka diubah supaya kurang risiko
diserang penyakit, supaya hasilnya lebih banyak dan sedap di makan.
Risiko menggunakan produk-produk GMO ini ialah unsur makanan
yang dimakan dah bukan yang semulajadi lagi dah; struktur berbeza ia sudah
terdedah kepada racun pestisid, menyebabkan alergi/kanser dan sebagainya.
Tetapi ESP diperbuat daripada soya bukan GMO a.k.a ASLI
dimana setiap satu canister ESP diproses daripada 30kg soya.
ESP ni rendah Indeks Glisemik (G.I), maksudnya ia ditukar kepada glukos dan
tenaga secara perlahan-lahan, bukannya sekaligus.
Perasan tak, kalau kita sarapan roti canai atau nasi lemak
banyak-banyak sekalipun, lepas 2-3 jam kita dah rasa lapar balik. Sebabnya,
roti canai dan nasi lemak ni tinggi Indeks Glisemik (G.I) ia membuat kita cepat
kenyang, tetapi cepat lapar juga kerana tenaga ditukar sekaligus. Makanan tinggi
G.I ni tidak bagus untuk pesakit kencing manis, kerana ia membuat kandungan
gula dalam badan mereka tidak stabil.
Berbeza dengan ESP yang rendah G.I dimakan kalau kita makan
pagi-pagi tu kadang sampai tenghari pun masi hrasa kenyang lagi. Bila kita
masih rasa kenyang, kuranglah rasa asyik nak makan je. Bila kurang rasa nak
makan tu ia membantu kita dalam menurunkan berat badan.
Oleh keran ESP ni rendah G.I iaitu hanya 39 sahaja ia sangat
bagus untuk diambil oleh pesakit kencing manis. ESP dapat membantu menstabilkan
paras gula dalam badan mereka.
ESP ini memang TIADA kolestrol sebab ia dihasilkan daripada tanaman. Pesakit darah tinggi tiada masalah untuk mengambil ESP sebagai tambahan dalam diet seharian mereka.
ESP juga tidak mengandungi asid urik, sebab asid urik ini
hanya dating daripada badan, bukannya makanan. Jadi pesakit gout pun bleh minum
ESP dan oleh kerana ESP adalah produk semulajadi, ia sangat mudah untuk
dihadam dan diserap oleh badan. Jadi badan kita pun boleh dapat kebaikan protin
daipada ESP sebanyak dan secepat yang mungkin.
Info lanjut dan pesanan produk Shaklee whatsapp kakak 016.666.4584
***************************************************************************************************************
Dengan setiap pembelian vitamin Shaklee dari saya, anda layak mendapat ;
❀ Jadual Pengambilan Vitamin
❀ Konsultasi percuma berterusan
❀ Peluang menjana income dengan Shaklee
No comments:
Post a Comment